Връщането на румънския език като официален в Република Молдова е историческа

...
Връщането на румънския език като официален в Република Молдова е историческа
Коментари Харесай

Молдова прави румънския език официален?

Връщането на румънския език като формален в Република Молдова е „ историческа нормалност и би трябвало да се случи допустимо най-скоро “.

Това написа в профила си във Facebook ръководителят на Камарата на депутатите на Румъния Марчел Чолаку след среща с премиера на Молдова Дорин Речан, който през вчерашния ден (1 март) беше на посещаване в Букурещ.

„ Изрази като „ държавен език “ или „ майчин език “ са аномалии. Поздравих министър-председателя Дорин Речан за поддръжката на самодейността за връщане на румънския език във всички публични документи на Република Молдова, в това число в Конституцията. Освен това предадох на министърпредседателя резултатите от неотдавнашното ми посещаване в Азербайджан:
ние ще осигурим част от потребностите за ползване на газ за Република Молдова посредством контракта за импорт на азерски газ “, означи Марчел Чолаку във Facebook.

Той добави, че желае бързо да бъде основана подкомисия на равнище парламент, която да помогне на управляващите в Кишинев при транспонирането на законодателството съгласно европейските стандарти.
„ Нашата обща цел остава консолидираното на Република Молдова в Европейския съюз и управляващите от Букурещ ще поддържат, без запаси и с целия опит, държавното управление и администрацията от Кишинев “, акцентира Чолаку.

Управляващата в Молдова партия " Действие и взаимност " изследва опцията напролет на 2023 година да размени в конституцията словосъчетанието " молдовски език " с израза " румънски език ". Това съобщи в ефира на публичния ефирен канал " Молдова-1 " ръководителят на молдовския парламент Игор Гросу.

Според Конституционния съд Декларацията за независимостта на Молдова, в която като формален език е посочен румънският, има по-голяма мощ от конституцията. По-рано обаче Народното събрание не съумя да внесе нужната корекция в конституцията, с която за формален език да се разгласи румънският. 

Споровете за държавния език се водят в Молдова от 30 години. Прозападните политици, искащи включването на Молдова в състава на Румъния, смятат молдовския език за завещание от руската ера. На това мнение е и президентът на страната Майя Санду, както и членовете на ръководещата партия " Действие и взаимност ".

По-рано в Молдова приканиха съветските учебни заведения да преминат към образование на румънски език. Според министъра на финансите Дмитрий Будянски това би трябвало да се отнесе и към учебните заведения с образование на български, украински и други езици.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР